Снимки: bulgariansinlondon.com В центъра на Лондон бяха засадени 42 рози Дамасцена.

...
Снимки: bulgariansinlondon.com В центъра на Лондон бяха засадени 42 рози Дамасцена.
Коментари Харесай

В центъра на Лондон ще цъфтят български рози

Снимки: bulgariansinlondon.com 

В центъра на Лондон бяха засадени 42 рози Дамасцена. Този вид е от Розовата котловина в България. Розите бяха посадени от участници на българска група за “Разходки из Лондон ”. Това е техният подарък за лондончани. Групата се е родила през 2014 година, когато почнали постоянно да се събират за разходки из Лондон за опознаване на града, шерване на усещания от живота във Англия и развлечения. През 2018 година стартира план по стратегия на лондонския кмет Садик Кхан за цивилен начинания, ориентирани към обществена интеграция, написа bulgariansinlondon.com.

Проектът включи засаждане на български рози, проучване за живота на българи в Лондон, групови визити в лондонски институции и празненство с дегустация на български храни. С тези действия са основали контакти с лондончани, а групата станала още по-видима в Лондон. Подарили на лондончани рози, защото като се изключи че са красиви, розите са цвете знак на България и Англия, защото групата се интересувала от българската и английска култури и харесвали да откриваме общи неща сред тях. Желанието да подарят български рози на лондончани свърза  групата с лондонските общини, защото трябвали разнообразни позволения за засаждането на цветята. Макар да не са имали опит в общуването с локалните управляващи, всичко минало по-бързо, в сравнение с очаквали.



Причината за това се дължало на обстоятелството, че англичаните обичат градинската работа и харесали плана с цветя. Освен това общинарите от Уестминстър Сити били впечатлени от желанието да се възстановят рози на Голдън Скуеър в квартал Сохо, които са били подарени от Софийската община през 1972 година Точно на Голдън Скуеър засадили розите. Отново на това място ще има български цветя. Засаждането не беше мъчно. Когато групата пристигнала на Голдън Скуеър, мястото за нашите рози беше квалифицирано от градинаря Стив Милс. Госпожа Доун Харт, програмен управител от Сити Хол, поздрави четиридесетимата български градинари.

Оказа се, че броя български градинари подхожда на броя рози, по тази причина всеки трябваше да засади по една роза. Първи рози засадиха децата, а най-после – доайенът на групата Кирил Костов, който описа спомените си от българските рози на Голдън Скуеър от 1972 година “Ние създадохме свое “българско ” пространство в Лондон. При това в центъра. На 300 метра от Пикадили Съркъс. Ще имаме опция да демонстрираме розите на наши другари, сътрудници и посетители в Лондон, както и да ги гледаме по какъв начин порастват, до момента в който се грижим за тях. ” “Гордеем се освен със своите рози, само че и с обстоятелството, че се справихме сами, без да търсим подпомагане на страна и посолство. Нашата българска група става все по-силна и забележима в Лондон. Заедно ние участваме в живота на английската столица. ” 

 

 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР